Πως να διαλέξετε την σωστή οδοντόβουρτσα.




Έχει τύχει να βρίσκεστε στον διάδρομο με τις οδοντόβουρτσες στο σούπερ μάρκετ και να μην ξέρετε πoια να διαλέξετε; Ηλεκτρική ή χειροκίνητη; Επαναφορτιζόμενη ή με μπαταρίες; Μήπως να αγοράσετε και κάποιο από τα εργαλεία που καθαρίζουν την γλώσσα;

Υπάρχουν τόσες διαφορετικές οδοντόβουρτσες σήμερα που δικαίως κανείς δεν ξέρει πια να διαλέξει!Αυτό που κάνει την διαφορά με τις οδοντόβουρτσες όμως, είναι η χρήση τους και όχι το εργαλείο αυτό κάθε αυτό.

Στην ουσία η επιλογή είναι απλή:
  • Αυτό που χρειάζεστε, είναι μια οδοντόβουρτσα με μέτριες ή μαλακές τρίχες.. Αν καθαρίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά την φορά, όχι μόνο θα έχετε καθαρά δόντια αλλά θα έχετε και υγεία στα ούλα και στα δόντια. Όταν βουρτσίζετε μείνετε συγκεντρωμένοι στο έργο σας, ώστε να βεβαιωθείτε πως έχετε φροντίσει όλα τα δόντια σας σχολαστικά.
  • Τόσο οι ηλεκτρικές όσο και οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι πολύ καλές, εφόσον τις χρησιμοποιείτε σχολαστικά και σε τακτική βάση.
  • Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι σίγουρα απαραίτητες για τους ανθρώπους με μικρή δεξιότητα στα χέρια ή με κάποια μορφή αναπηρίας.Θα συνιστούσα επίσης ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε κάποιον ασθενή μου που δεν μπορεί να επιτύχει την υγιεινή που θα έπρεπε με συμβατική οδοντόβουρτσα ή ακόμη και σε κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο που κουράζεται εύκολα.
  • Αν προτιμάτε τις ηλεκτρικές, αγοράζετε μόνο επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Η λύση με τις μπαταρίες, δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά, εκτός κι αν θέλετε να αλλάζετε τις μπαταρίες συχνά. 
  • Πρέπει στο βούρτσισμα να προσεγγίζετε ακόμη και τα δυσπρόσιτα σημεία, όπως πχ. ένα φρονιμίτη που ανέτειλε σε δύσκολο σημείο. Διαλέξτε για αυτές τις περιοχές, μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή ή ακόμη και μια παιδική. Όταν πλησιάζετε στo δύσκολo σημείο, κλείστε το στόμα σας ελαφρά για να δώσετε τον χώρο στην οδοντόβουρτσα να προσεγγίσει την περιοχή.
  • Όταν τελειώσετε με τα δόντια, βουρτσίστε την γλώσσα σας. Έτσι δεν θα έχετε ανάγκη από ειδικά εργαλεία για αυτό τον σκοπό. 
Ακολουθείστε αυτές τις απλές οδηγίες και θα έχετε υγεία και δροσερή αναπνοή. Να θυμόσαστε πως δεν είναι το εργαλείο που κάνει την διαφορά, αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιείτε.

Συνδυάζοντας την φροντίδα με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας, θα μπορέσετε να κρατήσετε τα δόντια σας για μια ζωή.

Δόμνα Ευαγγελίδου
Προσθετολόγος-Οδοντίατρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου