13 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας.

  • Δάγκωμα μολυβιών ή μάσημα πάγου : 

 Όταν μασάτε πάγο ή δαγκώνετε το μολύβι σας από νευρικότητα, μπορεί να σπάσετε τα δόντια σας. Ο πάγος είναι φυσικό προϊόν, δεν έχει ζάχαρη οπότε είναι πιθανό να τον θεωρείτε αθώο.Η  χαμηλή θερμοκρασία του όμως, μπορεί να ερεθίσει τον πολφό του δοντιού και να προκαλέσει πονόδοντο.Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μασήσετε πάγο ή το μολύβι σας, προτιμήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

  • Ομαδικά αθλήματα χωρίς προστασία: 

Όταν παίζετε ποδόσφαιρο, μπάσκετμπολ, μποξ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα που φέρνει τους αθλητές σε στενή επαφή πρέπει να φοράτε ένα προστατευτικό νάρθηκα πάνω από τα δόντια σας, δηλ. μια πλαστική συσκευή που εφαρμόζει τέλεια πάνω τους και σε περίπτωση σύγκρουσης απορροφά μέρος της δύναμης μειώνοντας τον κίνδυνο για σοβαρά ατυχήματα στα δόντια σας.



    • Πίρσινγκ γλώσσας:

    Το πίρσινγκ είναι σίγουρα πολύ trendy, εμπεριέχει όμως πολλούς κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των δοντιών και σε υφιζήσεις των ούλων. Το στόμα είναι πλούσιο σε βακτήρια και το πίρσινγκ μπορεί να γίνει πύλη εισόδου των βακτηρίων και αιτία μολύνσεων.

    • Βρυγμός

    Το τρίψιμο των δοντιών είναι μια συνήθεια που εκδηλώνεται κυρίως στην διάρκεια του ύπνου και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δόντια και την Κροταφογναθική Διάρθρωση. Ο βρυγμός δεν θεραπεύεται, πρέπει όμως να προστατεύετε τα δόντια σας με την βοήθεια ενός νάρθηκα σύγκλεισης που μπορεί να κατασκευάσει  ο οδοντίατρος σας.

    • Γλυκά

    Η ζάχαρη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα στις καραμέλες αλλά και σε άλλα γλυκά. Αποφεύγετε τις καραμέλες με κολλώδη υφή γιατί προσκολλώνται πάνω στα δόντια και απελευθερώνουν ζάχαρη για ώρες. Τα σάκχαρα των τροφών μεταβολίζονται από τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας και απελευθερώνουν οξέα που καταστρέφουν τα δόντια και προκαλούν την τερηδόνα. Προσοχή χρειάζεται και η ζάχαρη που είναι κρυμμένη στα πιο απίθανα σημεία, πχ. στις καραμέλες για τον βήχα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καραμέλες είναι καλύτερα να τις καταναλώσετε αμέσως μετά το τέλος του γεύματος, γιατί τότε η ποσότητα και η προστατευτική δράση του σάλιου είναι μεγαλύτερη.

    • Αναψυκτικά: 

    Τα αναψυκτικά έχουν μέχρι και 11 κουταλάκια ζάχαρης σε κάθε μερίδα. Περιέχουν επίσης φωσφορικό και κιτρικό οξύ τα οποία διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Τα αναψυκτικά διαίτης έχουν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης αλλά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα οξέων με την μορφή τεχνητών γλυκαντικών. Ιδιαίτερα καταστροφικά για τα δόντια είναι και τα ποτά που συνιστούνται μετά την άθληση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη.

    • Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια

    Όταν χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίξετε συσκευασίες, μπορεί να προκαλέσετε σημαντικές βλάβες σε αυτά. Τα δόντια είναι μόνο για να μασάτε. Μην το ξεχνάτε, ακόμη κι όταν φαίνεται τόσο απλό να δουλέψουν σαν ανοιχτήρια.

    • Χυμοί φρούτων

    Οι φρουτοχυμοί περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά τις περισσότερες φορές είναι γεμάτοι με ζάχαρη. Αναζητήστε φυσικούς χυμούς που δεν περιέχουν ζάχαρη ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε τον δικό σας από φρούτα. Αν επιμένετε στους έτοιμους χυμούς, σκεφτείτε να τους  αραιώσετε   με νερό, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη.

    •  Πατατάκια

    Τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας διασπούν και τους υδατάνθρακες που περιέχονται στις αμυλώδεις τροφές όπως τα πατατάκια, δημιουργώντας οξέα. Τα οξέα επιτίθενται στα δόντια για 20 λεπτά και βέβαια η διάρκεια της επίθεσης αυξάνεται όταν οι τροφές έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια. Καλό είναι να καθαρίσετε καλά τα δόντια σας με οδοντικό νήμα μετά τα πατατάκια, για να μην επιτρέψετε να μένουν πάνω στα δόντια για πολύ ώρα.

    • Σνακ

    Όταν καταναλώνετε σνακ πολλές φορές την ημέρα, τότε δίνετε συνεχώς τροφή στα βακτήρια της πλάκας για να βλάψουν τα δόντια σας. Αν επιθυμείτε να τρώτε ανάμεσα στα κύρια γεύματα σας τότε προτιμήστε ένα φρούτο, καρότο ή αγγούρι.

    • Κάπνισμα

    Το κάπνισμα κάνει πολύ κακό στα δόντια και στα ούλα. Σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο του στόματος και των χειλέων ενώ επιβαρύνει τα δόντια σας με πολλές χρωστικές και ευθύνεται κατά πολύ για την κακοσμία του στόματος. Αν ψάχνετε ένα ακόμη λόγο να το κόψετε, σκεφτείτε το χαμόγελο σας.

    • Κρασί

    Τα οξέα του κρασιού λευκού ή κόκκινου, διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών, δημιουργώντας επιφάνειες που είναι πολύ επιρρεπείς στην κατακράτηση των χρωστικών. Όταν τελειώσετε το κρασάκι σας, μην παραλέιψετε να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νεράκι.



    • Διατροφικές διαταραχές.

    Παθήσεις όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία συνδέονται πολλές φορές με την πρόκληση εμετού. Τα οξέα που περιέχονται στις κενώσεις είναι καταστροφικά για τα δόντια και οι συνέπειες τους γίνονται πολύ γρήγορα εμφανείς. Αν υποφέρετε από οποιαδήποτε μορφή διατροφικής διαταραχής, αναζητήστε υποστήριξη το συντομότερο δυνατό. Ανάμεσα στα άλλα, θα βοηθήσετε και την υγεία των δοντιών σας σημαντικά.

    Δόμνα Ευαγγελίδου
    Προσθετολόγος Οδοντίατρος
    www.dent-artistry.com

    Κράτα τοΚράτα το

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου