Η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και ο οδοντίατρος.

Η διάβρωση των δοντιών, είναι από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.Οι οδοντίατροι είμαστε από τους πρώτους γιατρούς που εντοπίζουμε το πρόβλημα πολλές φορές τυχαία, σε ασθενείς που δεν είναι πάντα έτοιμοι να παραδεχτούν το πρόβλημα τους. Είμαστε ακόμη από τους πρώτους γιατρούς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να θεραπεύσουμε τις συνέπειες της διατροφικής διαταραχής, μιας και οι συνέπειες της πάθησης είναι εμφανείς στα δόντια πολύ σύντομα.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στα δόντια είναι η διάβρωση της αδαμαντίνης, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης των δοντιών στα οξέα του στομάχου που εντοπίζεται κυρίως στην υπερώια πλευρά των άνω δοντιών. Ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος η διάβρωση μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα δόντια με καταστροφικές συνέπειες για την ακεραιότητα τους.



Υπερώια επιφάνεια δοντιών άνω γνάθου,
με διάβρωση αποτέλεσμα διατροφικής διαταραχής.
 Όταν τα δόντια χάνουν την αδαμαντίνη τους, τότε εκτίθεται στο στοματικό περιβάλλον η οδοντίνη, που είναι ευαίσθητη.Προοδευτικά τα μπροστινά δόντια γίνονται μικρότερα και κοντύτερα και ευαίσθητα  στο κρύο,το ζεστό και στο γλυκό.
Η συχνότερη αιτία της διάβρωσης είναι οι εμετοί, συχνό φαινόμενο στους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές. Η διάβρωση όμως μπορεί και να οφείλεται ή να επιδεινώνεται και με την χρήση όξινων ροφημάτων, αναψυκτικών, φρούτων και χυμών.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από στοματικά προβλήματα εκτός από την διάβρωση της αδαμαντίνη, όπως:
  • Μείωση της ποσότητας του σάλιου με αποτέλεσμα ξηροστομία και αίσθημα καύσου στην γλώσσα.
  • Τερηδόνες και φλεγμονή των ούλων, που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών.
  • Σφραγίσματα που φαίνονται ψηλότερα από το δόντι, σαν να προεξέχουν.
  • Αλλαγές στην σύγκλειση των δοντιών και απώλεια της κάθετης διάστασης του προσώπου.
  • Μόνιμη διόγκωση της παρωτίδας, του σιελογόνου αδένα που βρίσκεται στην παρειά και μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του προσώπου.
Τα περισσότερα από τα προβλήματα των δοντιών μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αν και ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένη προσθετική αποκατάσταση. Το πιο σημαντικό όμως είναι να σταματήσει η αιτία του προβλήματος που είναι οι εμετοί, ώστε να σταματήσει περαιτέρω επιδείνωση αλλά και να βοηθηθεί η μακροβιότητα των αποκαταστάσεων.

Ο οδοντίατρος σας δεν βρίσκεται στην θέση που είναι για να σας κρίνει ή να σας επιπλήξει για την διατροφική σας διαταραχή. Αντιθέτως είναι έτοιμος να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την σοβαρότητα του προβλήματος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του εγκαίρως.

Στο μεταξύ:
  • Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον εμετό.
  • Ξεπλύνετε τα δόντια σας μετά τον εμετό με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό. Αυτό θα ανεβάσει το pH στο στόμα σας και θα μειώσει την δράση του όξινου εμετού στα δόντια σας.
  • Χρησιμοποιείστε φθοριούχα στοματοπλύματα, θα σας βοηθήσουν στην προστασία από την τερηδόνα. 
  • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής.
Μην παραλείψετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τις συνέπειες των διατροφικών διαταραχών στα δόντια εδώ και να δείτε περιστατικά διάβρωσης των δοντιών που αντιμετωπίσαμε στο ιατρείο μας εδώ και εδώ.
Έχετε απορίες;Χρησιμοποιήστε την φόρμα σχολίων,ή επικοινωνήστε μαζί μου στο ιατρείο ή στην σελίδα μας στο facebook.

Μέχρι την επόμενη φορά, συνεχίστε να χαμογελάτε..

Δόμνα Ευαγγελίδου, Οδοντίατρος-Προσθετολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου