Η τσίχλα (χωρίς ζάχαρη βεβαίως, βεβαίως...) βοηθά ή κάνει κακό στα δόντια μου;

 Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ασφαλώς η καλύτερη φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε στην υγεία τους, αλλά αν κάποια στιγμή είναι αδύνατο να βουρτσίσετε τα δόντια σας τότε η μάσηση μιας τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη  εναλλακτική.

Οι λόγοι είναι πολλοί και απλοί. Καταρχάς η τσίχλα μηχανικά καθαρίζει τα δόντια σας. Με την συνεχή επανάληψη των κινήσεων που γίνονται κατά την μάσηση της, τα υπολείμματα των τροφών αποκολλώνται από τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα η τσίχλα αυτή καθ' αυτή μειώνει τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας γιατί αποκολλά τα μικρόβια που προσπαθούν να συγκεντρωθούν πάνω στα δόντια.

 Επιπλέον όταν μασάτε τσίχλα, αυξάνεται η παραγωγή του σάλιου, το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα.Όταν τα οξέα που παράγονται από την διάλυση των τροφών, παραμείνουν στο στόμα για πολλή ώρα, τότε αρχίζουν να διαλύουν την αδαμαντίνη των δοντιών και ξεκινούν την τερηδόνα. Το σάλιο που παράγεται με την μάσηση της τσίχλας περιέχει στοιχεία που εξουδετερώνουν τα οξέα και απομακρύνουν τα σάκχαρα από το στόμα.

Τρίτον το σάλιο περιέχει ιόντα τα οποία βοηθούν να επιδιορθωθούν τα μέρη των δοντιών που έχουν υποστεί βλάβη από τα οξέα.Έτσι το μάσημα της τσίχλας βοηθά στην επανασβεστίωση των δοντιών και τα κρατάει γερά.

Τέταρτον, με την μείωση των βακτηρίων στο στόμα, η αναπνοή γίνεται πιο δροσερή και τα δόντια διατηρούνται λευκά γιατί μειώνονται οι χρωστικές και δεν συσσωρεύονται.

Τέλος η μάσηση της τσίχλας αποτελεί μια καλή εναλλακτική για τους ανθρώπους που την ίδια ώρα μπορεί να έτρωγαν γλυκά, να κάπνιζαν, να μασούσαν πάγο κλπ.

Προσοχή όμως, γιατί μερικές φορές η μάσηση της τσίχλας μπορεί να γίνει υπερβολική και να προκαλέσει πόνο στις γνάθους ενώ η χρήση τσίχλας με ζάχαρη όχι μόνο δεν βοηθά την υγεία των δοντιών αλλα μπορεί αν αποβεί καταστροφική για αυτήν.

Μερικά ακόμη πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η μάσηση της τσίχλας:
  • Έλεγχος του βάρους: Η τσίχλα μπορεί να μειώνει το αίσθημα της πείνας ή την ανάγκη για ένα σνακ στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες το μάσημα της τσίχλας καίει 11 θερμίδες την ώρα.
  • Υγεία στο γαστρεντερικό σύστημα: Η μάσηση τσίχλας αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και με την αυξημένη παραγωγή σάλιου προκαλεί πιο συχνές καταπόσεις οι οποίες με την σειρά τους εμποδίζουν την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι στον οισοφάγο.
  • Μείωση του στρες και χαλάρωση: Η μάσηση της τσίχλας αποτελεί για μερικούς εκτόνωση και προσφέρει χαλάρωση μέσω των ρυθμικών επαναλαμβανόμενων κινήσεων
  • Συγκέντρωση: Η τσίχλα μας κρατάει ξύπνιους όπως δείχνουν μελέτες σε οδηγούς φορτηγών. Επίσης μας βοηθά στο να μένουμε συγκεντρωμένοι.
Χρησιμοποιήστε λοιπόν τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αλλα μην θεωρήσετε πως  μπορείτε να υποκαταστήσετε με αυτές το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Tώρα η σειρά σας.Έχετε απορίες για την στοματική υγιεινή που θα θέλατε να απαντήσουμε;

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου